Dinamica unui sistem îl face performant. Zilnic, în jurul nostru, se petrec schimbări. Unele sunt mai mici, iar altele mai importante. Viaţa de bibliotecă, însăşi, e bazată pe schimbările din viaţa utilizatorilor pe care îi servim. Utilizatorii au aşteptări de la tot ceea ce-i înconjoară şi profită de tot ceea ce le place şi le face viaţa mai comodă. Scopul sistemului TinREAD este de a permite bibliotecilor să îşi servească utilizatorii. Iar utilizatorii au doleanțe şi dau dovadă de selecţie atunci când apelează la sistemele informaţionale ale bibliotecilor. Viteza de reacție a bibliotecii, comparativ cu ceilalți actori ai societății informaționale, este o componentă importantă a imaginii acestei instituții.
În acest context,TinREAD este pentru noi toţi un reper . El este un sistem complet, care are implementate toate componentele tradiționale necesare susţinerii unei activităţi de bibliotecă bazată pe suport tehnologic informaţional. Însă un sistem performant poate fi doar un sistem care asimilează şi transformă resursele din jur. În cazul nostru, TinREAD este şi un magnet ce atrage tehnologii noi, fiecare dintre ele cu părţi foarte bune, revoluţionare sau părţi mediocre care nu necesită efortul de integrare pentru că există altele mai bune, integrate altor resurse. Asimilarea lor presupune efort şi energie. Este un proces continuu. Din fericire, fiind un sistem integrat de bibliotecă dezvoltat cu suport autohton, este adaptat perfect pentru condiţiile de prelucrare locale. Stabilitatea sa este dată de maturitatea dovedită prin managementul unor structuri de date standardizate, care îşi au originea tot în munca bibliotecarilor de pretutindeni pentru a putea lucra în condiţii comparabile şi cu rezultate, care să poată fi valorificate oriunde în biblioteci, indiferent de tipul acestora. Acest lucru face ca TinREAD să aibă o bază funcțională solidă și stabilă. În acest fel, structura de bază a sistemului TinREAD, dată de standardele implementate, coexistă cu puterea celor mai noi tehnologii, cum ar fi spre exemplu integrarea cu reţelele de socializare (între care cele mai cunoscute şi apreciate sunt Facebook, Twitter, Hi5 etc.), dar şi cu integrarea comunicării şi exploatării bazată pe sistemul de gadget-uri apărut în ultimele versiuni ale MS Windows sau Toolbar-uri precum cele din Mozila Firefox şi noul Internet Explorer. Accesaţi gratuit http://www.biblio.ro în secţiunea de Download şi le puteţi utiliza şi Dvs.
Tot în cadrul acestui subiect, legat de înglobarea noilor tehnologii, trebuie să menţionăm şi câştigul enorm pe care TinREAD îl oferă tuturor celor care îl utilizează prin faptul că dispune de funcţionalităţi cum ar fi Biblioteca Digitală, dar şi de servicii în spiritul Biblioteca 2.0 şi nu în ultimul rând, tehnologie de tip Web 2.0.
În TinREAD, 2.0 nu înseamnă doar integrarea utilizatorilor în fluxul informaţional ca şi producători de conţinut, ci şi integrarea bibliotecarilor care folosesc sistemul. Forumul de faţă este un asemenea instrument, dar nu este singurul. Toţi utilizatorii TinREAD dispun de un puternic subsistem de ajutor (Help). Conţinutul acestui subsistem de ajutor este la îndemâna bibliotecarilor să îl construiască în conformitate cu nevoile fiecărei comunităţi servite şi a particularităţii utilizatorilor proprii.
În acest mod, o bibliotecă poate să îşi modernizeze permanent serviciile şi poate concura în spaţiul informaţional web pentru un loc de frunte în topul preferinţelor utilizatorilor ca sursă de informare.
În orice proces de dezvoltare întâlnim, adesea, momente când trebuie să optăm pentru o variantă sau alta, trebuie să rezolvăm probleme cu grad de dificultate diferit. Toate acestea sunt abordate pe baza unui proces de evaluare și prioritizare transparent și făcut public în cadrul comunității de utilizatori.
Periodic, sistemul TinREAD este actualizat. Regularitatea nu este însă dată de o periodicitate fixă și mecanică pentru că schimbările, noile tehnologii sau extinderea serviciilor de bibliotecă nu sunt astfel de operațiuni mecanice, în schimb sunt periodice.
Ca reper, ne propunem să furnizăm trimestrial, o nouă versiune a sistemului, deși acest lucru se poate întâmpla mai devreme dacă situația concretă necesită o asemenea abordare sau mai rar în funcție de același criteriu al necesității.
Ordinea şi disciplina permit, într-o oarecare măsură, reducerea stresului. Din acest motiv, periodic, vom publica lista schimbărilor care au loc în sistem. În această listă vor fi cuprinse nu doar îmbunătăţirile sau lista problemelor raportate şi rezolvate, ci şi descrieri sintetice ale dezvoltărilor mai ample care au fost implementate în perioada de referinţă.
Documentele în care vor fi cuprinse aceste informaţii (de tip „what’s new”), vor fi produse şi difuzate la lansarea fiecărei noi versiuni. Aceste documente vor fi postate şi în cadrul acestui forum şi le veţi putea citi cu toţii, cei care sunteţi interesaţi. Listele de îmbunătăţiri şi de probleme rezolvate sunt referite prin nr. ticket-ului aferent. Astfel vă veţi putea orienta şi veţi putea urmări singuri rezolvarea, în noua versiune de program, a sarcinilor/problemelor pe care le-am comentat în forum şi care sunt referite prin acest sistem. De asemenea, IME România, utilizează exact acelaşi sistem de referinţă în corespondenţa (e-mail) pe care o are cu reprezentanţii bibliotecilor (administratorii aplicaţiei, reprezentanţii grupurilor de lucru etc.). Pentru detalii privind acest aspect de notare vă invităm să citiţi şi topicul aflat la: http://forum.tinread.ro/viewtopic.php?f=24&t=59
Vă invităm, pe această cale, să utilizaţi şi capitolul de "Solicitări" din secţiunea "Dezvoltare" pentru a crea postări pe subiecte de interes, privind dezvoltarea funcţionalităţii sistemului TinREAD.